Symposia/Congressen

Verzilveren of verzuren?

Datum: 12 december 2007
Tijd: 12.00-16.30 uur (incl. lunch)
Locatie: Hotel van der Valk in Vught
Voor wie: Leidinggevenden in voortgezet en primair onderwijs
Kennispartner: Ortho Consult (www.orthoconsult.nl)

Verzilveren of verzuren?

“Hoe lang moet je nog?”.
“Dat zeg ik nooit. Ik geef liever antwoord op de vraag ‘Hoe lang mag je nog?”

Een kort gesprekje tussen leraren, zoals we dat vaak in scholen horen. Tussen 'moeten' en 'mogen' zit namelijk een groot verschil. Met daaruit voortvloeiend een heel andere persoonlijke beleving van de laatste jaren, die leraren (nog) les geven voor hun FPU of pensioen.

De manier waarop leraren het laatste stuk van hun werkzame leven op school vormgeven, heeft een groot effect op de jaren die na de FPU of pensionering volgen. Verzuurde leraren hebben dan de allergrootste moeite hun ‘vrije’ jaren zonder verzuring door te brengen. Bovendien hebben ze meer gezondheidsklachten. Kennelijk is de kwaliteit van het laatste stukje werken van grote betekenis voor het vervolg.

Tijdens dit middagsymposium verkennen we met direct leidinggevenden de mogelijkheden (en moeite) om juist die laatste jaren van medewerkers te kunnen laten verzilveren in plaats van te verzuren. Ondanks tegenslag, afnemende energie en onvermijdelijke teleurstellingen is het mogelijk voor werknemers bij het afscheid terug te kijken op de verzilvering.

Voor leidinggevenden betekent deze uitdaging een diepte-investering. Het is seniorenbeleid ten top! Natuurlijk is er ook een schoolbelang. Verzilverende medewerkers blijven tot het eind van hun loopbaan lucratief voor de organisatie. In zekere zin zijn ze onmisbaar.

Hoe kunt u, als leidinggevende, invloed uitoefenen op verzilveren in plaats van verzuren? Wat heeft u daar zelf voor nodig op attitude- en kennisniveau? Welke specifieke vaardigheden kunt u daarbij inzetten en heeft u die eigenlijk wel?

Programma
12.00u Lunch voor deelnemers en inloop  
13.30u Welkom en inleiding op het thema Wim van Mulligen
14.00u Verzilveren of verzuren? Maya Bakker
14.30u Hoe verzuurd ben je zelf? Jan Ruigrok
15.00u Koffie/theepauze  
15.15u Hoe werk ik als leidinggevende verzilvering in de hand? Ard Nieuwenbroek
15.45u Hoe verzilverd ben je zelf? Jan Ruigrok
16.15u Afsluitende borrel en hapje  

Uw investering

Deelname aan dit middagsymposium kost € 125,00. Dit is inclusief lunch, koffie/thee en een drankje en hapje na afloop.

Inschrijven

U kunt zich inschrijven door ons on-line inschrijfformulier te gebruiken. Bij inschrijving voor de drie symposia tegelijkertijd krijgt u 10% korting op het totale inschrijfgeld.