Symposia/Congressen

Symposium 'Autisme op school' (volgeboekt)

Datum: maandag 3 november 2008
Tijd: 8.45 - 16.30 uur
Locatie: Congrescentrum De Reehorst in Ede-Wageningen
Voor wie: Van docent tot leidinggevende in het primair en voortgezet onderwijs

Symposium ‘Autisme op school’

Iedereen in het onderwijs heeft ermee te maken: leerlingen met de stoornis autisme. Maar (her)kennen we deze leerlingen ook echt? En als we al meer over deze problematiek weten, kunnen we dat dan ook toepassen in de dagelijkse praktijk van onderwijs?

Kinderen en jongeren met autismespectrumstoornissen hebben veel moeite met alledaagse sociale contacten. Dit kan behoorlijk lastig zijn, zowel voor hen zelf als voor de mensen om hen heen. Zeker in de dagelijkse schoolpraktijk vergt dit veel van leerling, docent, maar ook van de groep.
De mogelijkheden van kinderen en jongeren met autismespectrumstoornissen worden onvoldoende benut. Autisme vergt een andere benadering op school, maar ook een andere houding van de leerkracht/docent. Het grootste probleem is dat het kind of de jongere met autismespectrumstoornissen een heel scala aan mentale leeftijden heeft. Op dertienjarige leeftijd kan de puberteit zich aankondigen, terwijl de sociaal-emotionele leeftijd eerder zes jaar is.
Het is niet altijd eenvoudig autisme te herkennen, omdat niet iedereen met een autistische stoornis dezelfde autistische kenmerken heeft en deze ook niet in dezelfde mate vertoont. Dat is jammer, want als je weet dat er autisme in het spel is, zijn er speciale manieren om de communicatie te verbeteren.

Martine DelfosMartine Delfos geeft in dit symposium uitleg wat autisme betekent voor de leerlingen zelf en hun omgeving. Op respectvolle en heldere wijze geeft ze een beeld van de kracht en de kwetsbaarheid van jongeren met een autistische stoornis. Hierbij geeft ze waardevolle tips voor het omgaan met de problematische kanten van het leven met autisme in school.

Dr. Martine F. Delfos (www.mdelfos.nl) studeerde onder andere psychologie aan de Universiteit Utrecht. In 1999 promoveerde zij op Psychologie en Franse literatuur. Delfos werkt al ruim 30 jaar als therapeut. De behandeling van het syndroom van Asperger, relatietherapie, anorexia en meervoudige traumatiek behoren tot haar voornaamste specialisaties. Zij schreef vele boeken op het gebied van psychologie, onder andere een handboek over autisme (Een vreemde wereld). Haar wetenschappelijke inzet ligt met name op het gebied van het ontwikkelen van modellen om gedrag te verklaren in een vloeiende combinatie van theorie en praktijk.

Programma

Het dagprogramma van dit bijzondere symposium ziet er als volgt uit:

 
08.45u Inloop met koffie/thee  
09.30u Ontvangst en opening  
09.35u Autisme, de kern  
10.45u Koffie/thee  
11.15u Hulp: van theorie naar de schoolpraktijk  
12.30u Lunch  
13.30u Communicatie met leerlingen met autisme
 
14.30u Koffie/thee  
15.00u Betekenis van het virtuele milieu bij autisme  
16.15u Napraten over dit symposium met een drankje en een knabbeltje  

Heeft u interesse?

Deelname aan dit symposium ‘Autisme op school’ (van 8.45u - 16.30u) kost € 195,00, inclusief koffie/thee, lunch, een drankje en het die dag te verschijnen boek ‘Autisme op school’ van Martine Delfos. Het symposium vindt plaats bij congrescentrum de Reehorst in Ede.

VOLGEBOEKT!

Het congres Autisme op school met Martine Delfos is helemaal volgeboekt. Helaas is het dus niet meer mogelijk u op te geven voor dit congres. Wel kunt u eventueel een mailtje sturen naar info@congres-content.nl. Dan plaatsen wij u op een wachtlijst en hoort u van ons als er plaatsen vrij komen door afmeldingen.