Symposia/Congressen

Middagsymposium Orde gevraagd!

Datum: maandag 2 juni 2008
Tijd: 13.00 - 16.30 uur
Locatie: Utrecht/Regardz La Vie
Voor wie: Van docent tot leidinggevende in het primair en voortgezet onderwijs
Kennispartner: uitgeverij Quirijn (www.uitgeverij-quirijn.nl)

Middagsymposium Orde gevraagd!

Vraag je kinderen van nu of kinderen van vroeger waaraan een goede docent moet voldoen, dan zeggen ze: “Hij had orde!” En dat is eigenlijk de wens van iedereen die bij het onderwijs betrokken is. De schoolleider hoopt op orde in zijn school, de docent verlangt naar orde in de les, de ouders verlangen orde in de klas om hun kind optimale leerkansen te geven en de kinderen zelf willen orde, omdat orde ook betekent: veiligheid, structuur, kansen, ontwikkeling en werkelijk contact met klasgenoten en docent.

Orde kun je op twee manieren creëren: door macht en door gezag. Werk je met macht dan stel je je eigen belang boven het belang van de leerlingen. Er is sprake van moeten, eisen, dwingen en opleggen. Echte orde is echter gebaseerd op gezag. Dat wil zeggen dat je samen met de leerlingen zoekt naar ordening in het leerproces. Er is dan sprake van willen, wensen, samenwerken en overleggen. Jij bent de gezaghebber die ervoor zorgt dat de vlucht veilig verloopt, de passagiers bepalen de route van de vlucht. Welkom aan boord...

Het symposium

Tijdens het middagsymposium ‘Orde gevraagd!’ verkennen de sprekers samen met de gasten hoe je die alom gewenste orde nu tot stand kunt brengen. Welke attitude van een docent draagt bij aan een ordelijke leeromgeving? In diverse thema’s, met daaraan gekoppeld praktische oefeningen, gaan we samen met de gasten op zoek naar hoe je docenten sterker voor de klas kunt laten staan. Het symposium is bedoeld voor docentbegeleiders, afdelingsleiders, schoolleiders en stagebegeleiders die hun (nieuwe) collega’s instrumenten willen aandragen voor een succesvolle carrière in het onderwijs.

Nieuw boek

Deelnemers aan het middagsymposium ontvangen na afloop een exemplaar van het nieuwe boek ‘Orde Gevraagd!’ dat op 2 juni officieel verschijnt bij uitgeverij Quirijn. Het boek is geschreven door Ivo Mijland. Hij schreef, samen met Maya Bakker, eerder al voor dezelfde uitgever het zeer succesvolle ‘Handboek voor elke mentor’. In het nieuwe boek werkt Ivo Mijland het onderwerp orde uit in 12 basisthema’s die kunnen bijdragen aan orde in de klas. Het boek bevat luchtige theorie, praktische en humoristische voorbeelden en oefeningen die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk van het onderwijs.

Het programma

Tijdens het middagsymposium zullen Ivo Mijland, Maya Bakker en Jan Ruigrok op luchtige wijze het boek presenteren. De theorie van het boek wordt doorspekt met praktijkvoorbeelden, waardoor begeleiders eenvoudige tools aangereikt krijgen om aan het begin van het nieuwe schooljaar, met behulp van het boek ‘Orde Gevraagd!’ de begeleiding kunnen opstarten. Docentbegeleiders kunnen er direct mee aan de slag in het nieuwe schooljaar, maar kunnen ook de deskundigheid van ervaren trainers aanwenden om met (nieuwe) collega’s aan het werk te gaan. De keuze is aan u!

Programma
13.00u Inloop en koffie  
13.30u Welkom en verkenning van het programma Susanne Nieuwenbroek, dagvoorzitter
13.40u Persoonlijke dimensies van leraren in het hebben van gezag of macht Maya Bakker
14.15u Een leerling aan het woord over orde! Erno Mijland & Maddy Janssen
14.45u Koffie/theepauze  
15.15u Strategieën van leidinggeven Jan Ruigrok
15.45u De twaalf bronnen van succesvolle orde!
Ivo Mijland
16.15u Uitreiking eerste boek en afsluiting met een drankje en nootje(s)  

Interesse?

Deelname aan het middagsymposium ‘Orde Gevraagd!’ kost € 115,00 per deelnemer, inclusief het boek ‘Orde Gevraagd!’. U kunt zich inschrijven door ons on-line inschrijfformulier te gebruiken.