Uit welke workshops kun je kiezen voor de workshopronde?
Workshop 1: Gamers zijn geen losers (Vol)
Ivo Mijland, Ortho Consult
Uit onderzoek blijkt dat 99,8% van de jongeren regelmatig gebruik maakt van internet en (online) games. Bijna 10% van puberend Nederland verblijft 40 uur per week of langer in een virtuele wereld. Zoals voor alles geldt dat ‘teveel’ niet gezond is, geldt dat ook voor gamen en internet. Hoe raak je in gesprek met de jongeren van nu en hoe begeleid je ze als ze de verleidingen van gamen en internet moeilijk kunnen weerstaan? Een praktijktraining over winnen en verliezen!
Workshop 2: Grenzen aan de zorg?
Ellie van den Bosch
"Een grens, een beperking of een uitnodiging verder te reizen?" Ouders hebben steeds hogere verwachtingen van het onderwijs ten aanzien van zorg en opvoeding voor hun kinderen. Steeds meer zorgtaken worden toegedicht aan het onderwijs. Opmerkingen tijdens rapportbesprekingen over het toenemend aantal AD(H)D-leerlingen en dyslecten zijn aan de orde van de dag. Hoe ver willen en kunnen wij als docenten gaan in onze zorg voor de leerlingen? Daar gaan wij in deze workshop aan de hand van uitspraken en stellingen over discussiëren.
Workshop 3: Spelen met status
Ruud Wessels, Bram Wildeman
‘Spelen Met Status’ is gericht op het openzetten van de antenne voor statusverschijnselen, en op het ontwikkelen en aanreiken van instrumenten om met statusverschillen om te gaan, met name op het non-verbale vlak. De workshop doet dit door eenvoudige oefeningen en rollenspellen waarin de focus op de werking van status ligt. Bijkomend voordeel van de aanpak is, dat de gewaarwording van de werking van status vaak tot een bevrijdende lach leidt.
Workshop 4: Help: een depressieve leerling!
Ard Nieuwenbroek (Ortho Consult)
In iedere klas zit, volgens onderzoek, een leerling met depressieve klachten. Soms onzichtbaar, vaker nadrukkelijk aanwezig door niet te ontkennen symptomen. De vraag is wat een leraar, mentor of OOP’er voor deze leerlingen kan betekenen? Deze workshop gaat over wat een depressie eigenlijk is, hoe je depressieve leerlingen kunt ontdekken en waaruit een eerste opvang bestaat. Maar ook: hoe kom je, samen met de ouders, tot een effectvolle verwijzing?
Workshop 5: Thuiswerkvrij onderwijs
Jan Schoemaker en Metta Troost
Waarom hebben we op de locatie Rijnsburg gekozen voor dit concept en hoe hebben we dat uitgevoerd? De systematiek van TVO berust op twee pijlers. Ten eerste de toevoeging van het keuzewerkuur (KWU) op het rooster. We zullen toelichten hoe er in het KWU zelfstandig gewerkt wordt aan schooltaken met behulp van werkplanners en hoe we in de 3e en 4e klassen keuzewerktijd hebben gecreëerd. De tweede pijler is de invulling van de vakles, waarin wordt gewerkt volgens het KIT-model (kennis-integratie-toepassing). Deze KIT-lessen passen binnen de vernieuwde onderbouw van het VHL. Aan het eind willen we graag met deelnemers discussiëren aan de hand van enkele prikkelende stellingen.
Workshop 6: Faalangsttraining en training Sociale Vaardigheden
Leonie van Doorn, Margreet Roorda, Hannah Groos en Lisette Hoek
In deze workshop Faalangsttraining en Sociale Vaardigheden geven we collega’s een kijkje in beide cursussen. Collega’s ervaren dan zelf hoe het is om de cursus te volgen, zoals de leerlingen het beleven. We zullen in plaats van de theorie over faalangst / sociale vaardigheden ons dus richten op de praktijk!
Workshop 7: Omgaan met agressie
Rein Westrik (Leerkwadraat)
Agressie doet wat met je! Als iemand agressief gedrag vertoont, kan dat zowel een lichamelijke als geestelijke reactie teweeg brengen. Tijdens de workshop ontdekken we naast de mogelijkheden om bewust voor een bepaalde reactie te kiezen ook krachtige mogelijkheden om agressie te voorkomen. De wijze waarop we met de ander communiceren kan agressie oproepen en kan ook juist de kans op een agressieve reactie verminderen. Communicatie is niet alleen een preventief middel maar kan ook een antwoord op agressie zijn. Omgaan met agressie kun je leren en het resultaat is ontwapenend!
Workshop 8: Rouw en verdriet op school: afscheid nemen bestaat niet
Maya Bakker (Salto)
Niemand ontkomt in zijn leven aan verdriet. Ook jongeren niet. Liefdesverdriet, afscheid van je geliefde huisdier, verlies van je grootouders. Hoe zwaar dit verdriet ook is: het zal veel jongeren overkomen. Het past in deze leeftijdsfase. Als je als scholier in het VO echter één van je ouders, broer of zus, vriend of vriendin verliest, voelt het onrecht nog veel zwaarder. Hoe kan een school ook zo’n leerling tot steun zijn? Wat heeft deze leerling nodig? Hoe uit zich dit verdriet? Rouw en verdriet kennen geen tijd en tijd heelt ook niet zomaar alle wonden. In deze workshop gaan we dieper in op de effecten van onrecht in het leven en de kracht van erkenning, zodat je als leerkracht, mentor of OOP’er van betekenis kunt zijn voor de rouwende leerling.
Workshop 9: Van patatgeneratie naar generatie Einstein (Vol)
Inez Groen (auteur van het succesboek ‘Generatie Einstein’)
Hoe kun je als leraar en OOP’er zo goed mogelijk omgaan met de jongeren van nu? Wat is riskante communicatie en op welke communicatie reageren jongeren van nu juist op een positieve manier? In deze workshop geef ik antwoorden en laat ik zien hoe succesvolle communicatie eruit kan zien.
Workshop 10: ICT in de Klas - Van ELO tot Smartboard
Melle Kramer
De leerling van nu is een totaal andere leerling dan die van tien jaar geleden. De leerling van nu kijkt anders, denkt anders en heeft andere behoeften. Natuurlijk is het belangrijk om daar als docent op in te spelen en ICT biedt daarbij een keur aan perfect gereedschap. Maar… hoe gebruik je dat gereedschap dan?
Workshop 11: Autisme in de klas
Erica Handofsky
De laatste jaren krijgen wij steeds meer te maken met leerlingen die extra zorg nodig hebben. Een sterk groeiende groep bestaat uit leerlingen met een stoornis binnen het autisme spectrum (ASS). Autisme is een complexe stoornis. Leerlingen met ASS ervaren de wereld anders dan een “gemiddelde leerling”. Zij hebben moeite met de algemeen geldende (sociale) regels en begrijpen deze ook vaak niet. Daarnaast hebben veel autistische leerlingen moeite met plannen en organiseren. In deze workshop gaan we het leven van autistische leerlingen bekijken om zo te proberen meer van hen te begrijpen, zodat we hen als leraar en OOP’er op een adequate manier in hun complexe wereld kunnen ondersteunen.
Workshop 12: Leerlingen met dyslexie en dyscalculie
Jörgen van Remoortere, Marieke van der Ploeg en Karin Vessies
Wat is eigenlijk dyslexie en dyscalculie en wat is het niet? Hoe kan je dit herkennen? In deze workshop verkennen we deze vragen en ook welke hulpmiddelen er zijn om deze leerlingen te begeleiden. De invulling van deze workshop is vooral praktisch: zo kan iedere deelnemer werken met Kurzweil, een tekst-naar-spraak computerprogramma voor leerlingen met een dyslexieverklaring.